Nesnemni ortodontski aparat (zvezdice)

Nesnemni ortodontski aparat (zvezdice)

S pomočjo zvezdic in loka izvajamo neprekinjeno nežno silo na zobe, da zob premaknemo v želen položaj v zobnem loku. Nesnemni ortodontski aparat običajno deluje vsak trenutek ortodontskega zdravljenja. Na voljo so kovinske, plastične in keramične zvezdice, cilj vseh pa so ravni zobje, lep nasmeh ter lažja in boljša ustna higiena.

Kovinski nosilci (zvezdice)

Kovinski nosilci so popularni med otroci in najstniki. Aparat je sestavljen iz kovinskih nosilcev in kovinskega loka vpetega v nosilce. Lok na zobe z ene strani izvaja blago silo, ki se ji čeljustna kost na drugi strani vda. Zob se premakne, na strani pritiska (sile) pa se tvori nova kost. Lok je v nosilce (zvezdice) vpet s samozaklepnim mehanizmom ali z elastikami, ki so lahko živobarvne ali neopazne, v barvi kovine. Elastike zamenjamo na vsaki kontroli.

nesnemni-kovinski

Prozorni nosilci (zvezdice)

Prozorni nosilci oziroma nosilci v barvi zoba so običajno izbira odraslih in najstnikov, ki si želijo bolj diskreten ortodontski aparat. Lahko so keramični ali iz umetnih mas.

nevidni-nesnemni

Lingvalni (notranji) nosilci

Lingvalni aparat deluje podobno kot običajen nesnemni ortodontski aparat (zvezdice), vendar je zaradi lege na notranjih ploskvah zob neopazen. Zaradi oralne (notranje) lege aparata, je privajanje na aparat nekoliko daljše, higiena pa zahteva nekoliko več spretnosti.

nesnemni-aparati-lingvalni