Otroci in ortodontsko zdravljenje

Otroci in ortodontsko zdravljenje

Najprimernejši obdobji za začetek ortodontskega zdravljenja sta otroštvo in najstniška leta. Takrat se kost hitro odziva na ortodontske sile in še vedno je prisotna rast, zato v tem obdobju hitreje pričaramo lep in sproščen nasmeh. Poleg lepega nasmeha pravilno postavljeni zobje omogočajo lažjo ustno higieno, učinkovitejše žvečenje in pravilen govor.

Kdaj naj otrok obišče ortodonta?

Najugodnejši čas za začetek ortodontskega zdravljenja je običajno med 6. in 14. letom starosti, odvisno od nepravilnosti ter dentalne in skeletne zrelosti otroka. Včasih se za zdravljenje odločimo tudi prej ali kasneje. Izredno pomembna je zgodnja odprava razvad (prst, duda) in vzpostavitev pravilnih orofacialnih funkcij (drža zaprtih ust, pravilna lega jezika), pri čemer lahko pomagamo z aparati. Zgodnje zdravljenje nam omogoča pravilno rast in razvoj čeljusti in primerno izraščanje stalnih zob. Slednje dosežemo s pripravo prostora s širjenjem čeljusti ali s premiki zob, odvisno od vzroka nepravilnost. Tako se izognemo kasnejšemu obsežnejšemu in dolgotrajnejšemu zdravljenju.

Kaj povzroča ortodontske nepravilnosti?

Pogosto se nepravilnosti zob in čeljusti deduje, povzročijo ali poslabšajo jih tudi nepravilne funkcije in razvade (sesanje prsat, duda, drža odprtih ust, neprimerna prehrana in slaba ustna higiena), ki so pri otrocih pogoste.

Diagnostika

Poleg anamneze in kliničnega pregleda je za dober načrt zdravljenja potrebno fotografiranje, rentgensko slikanje in študijski modeli, ki jih v laboratoriju izlijejo iz odtisov pacientovih zob ali pa digitalne pridobimo s skeniranjem zob. Ti neboleči diagnostični postopki so potrebni za dober individualen načrt zdravljenja.

Zdravljenje

Številni otroci potrebujejo ortodontsko zdravljenje. Ortodontskega aprata se običajno veselijo, zato se pri njih pogosto odločamo za zdravljenje s kovinskimi nosilci (srebrne zvezdice). Živobarvne elastike omogočajo otroku nov in zabaven način izražanja! Ko otroci vstopijo v najstniška leta, si lahko zaželijo prozorne nosilce ali zdravljenje z nevidnim ortodontskim aparatom. Pred začetkom zdravljenja je potrebno zagotoviti brezhibno ustno higieno!