Bolečina in žuljenje zobnega aparata

Ostra ali huda bolečina je znak, da je treba poklicati ortodonta.

Kakšna bolečina je normalna?

Po namestitvi ali 2-3 dni po prilagoditvi zobnega aparata je običajno prisotna občutljivost ali bolečina zob. Pojavi se lahko tudi razdraženost sluznice lic, ustnic ali jezika, ki lahko traja 1-2 tedna po namestitvi zobnega aparata. V tem času se sluznica okrepi in privadi na draženje zobnega aparata.

Kako si lahko pomagamo?

Bolečino zob zaradi sile loka lahko zmanjšate tako, da spijete kozarec mrzle vode, ki lok za kratek čas deaktivira. Pomagate si lahko tudi s protibolečinskimi zdravili brez recepta (npr. paracetamol), če bolečino težje prenašate.

Pri draženju mehkih tkiv v ustih uporabite temu namenjen vosek, ki naredi zaščitno plast na zunanji strani zobnega aparata. Vosek dobite v naši ordinaciji.

Kadar končni del loka zbada sluznico lica, nas kontaktirajte na ordinacija@orthosmile.si, da se dogovorimo za predčasen termin za skrajšanje loka.

Občutek majavih zob

Občutek majavih zob je neprijeten, vendar je med ortodontskim zdravljenjem lahko povsem normalen. Zobje se najprej nekoliko omajajo, preden se lahko premaknejo. Majavost zob je prehodna in bo po koncu zdravljenja povsem izginila.

Kdaj poklicati ortodonta?

Če se pojavi ostra bolečina ali boleč otiščanec na sluznici lic, ustnic ali jezika, nas prosimo kontaktirajte. Če opazite, da se je odlepila zvezdica ali zlomil žični lok, nas prosimo kontaktirajte, da se dogovorimo o morebitnem predčasnem terminu.