Redna ustna higiena

Redna ustna higiena je pomembna za uspeh vašega ortodontskega zdravljenja.

Brezhibno ustno higieno je treba vzdrževati ves čas ortodontskega zdravljenja, saj se sicer na mestih, kjer čiščenje zob ni ustrezno, lahko pojavijo poškodbe in spremembe na sklenini (demineralizacije sklenine, kariozne spremembe …) in bolezni obzobnih tkiv.

Zato je vsak ortodontski pacient že pred ali ob začetku ortodontske terapije deležen poduka o ustni higieni, prikaza (demonstracija) čiščenja zob in aparata med ortodontskim zdravljenjem in uporabi ustreznih krtačk in drugih pripomočkov.

Nesnemni ortodontski aparat

Za vzdrževanje brezhibne ustne higiene potrebujejo mehko zobno krtačko, zobno krtačko z utorom, medzobno ščetko, čopasto ščetko, zobno nitko z odebeljeno čistilno gobico ter ustno vodo.

Lok nesnemnega ortodontskega aparata razdeli sprednjo ploskev zoba na dva dela: gingivalni del, ki meji na dlesen in zahteva posebno pozornost pri čiščenju. Mehko zobno ščetko je treba nasloniti poševno na rob dlesni in zob čistiti s krožnimi gibi. Izkušnje kažejo, da so ta področja še posebej problematična, predvsem v spodnjem zobnem loku. Nato sledi še čiščenje okluzalnega dela sprednjih ploskev zob ter čiščenje notranjih ploskev in griznih površin zob z meho krtačko. Za čiščenje nosilcev (zvezdic) uporabimo krtačko z utorom.

Nato z medzobno krtačko ustrezne velikosti očistimo površino zoba pod lokom, prav tako si na teh mestih pomagamo s čopasto zobno krtačko. Z medzobno in čopasto krtačko čistimo tista področja sprednjih ploskev zob, ki po čiščenju z mehko zobno krtačko še niso bila dosežena in so zato ostala neočiščena (kar se da dobro pregledato z raztopino, ki obarva zobne obloge).

Sledi uporaba zobne nitke z odebeljeno čistilno gobico, s pomočjo katere lahko natančno odstranimo obloge, ki se zadržujejo ob robu nosilca. Ko smo z nitko pod lokom nesnemnega ortodontskega aparata, lahko tanjši del nitke uvedemo še interdentalno in očistimo stranske ploskve posameznih zob. Medzobne prostore lahko čistimo tudi z medzobno krtačko prave dimenzije. Priporočena je tudi uporaba ustne vode.

Čiščenje po vsakem obroku

Nesnemni ortodontski aparat zahteva čiščenje zob po vsaki hrani, zato naj vsak pacient osnovni set za čiščenje nosi s seboj (npr. v šolo, službo …).

Kako uspešni ste pri vzdrževanju brezhibne ustne higiene, lahko kontrolirate sami s pomočjo tablet ali raztopine, ki obarvajo prisotne zobne obloge.

Pomembno je, da se pacient (otrok, mladostnik ali odrasel) ves čas ortodontskega zdravljenja zaveda, da morajo biti zobje v času nošenja ortodontskega aparata kljub težjemu čiščenju brezhibno očiščeni, saj se sicer lahko na sklenini, na mestu zadrževanja oblog, pojavijo beli madeži, ki nikoli ne izginejo in lahko napredujejo v kariozne lezije, na sluznici pa vnetje.