Ortodontsko zdravljenje

Ortodontsko zdravljenje

Kaj je ortodontija?

Ortodontija je specialistična veja stomatologije, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem položajnih nepravilnosti zob in čeljusti. Z nesnemnimi (zvezdice, aparati za širjenje čeljusti), snemnimi in nevidnimi aparati premikamo zobe in usmerjamo rast čeljusti. Z ortodontijo vplivamo na estetiko zob in obraza ter izboljšamo zdravje ustne votline, lahko tudi splošno zdravje in govor pacienta. Pravilno postavljeni zobje in urejen griz lajšajo žvečenje, govor in vzdrževanje dobre ustne higiene ter omogočajo sproščen nasmeh.

Kako dolgo traja ortodontsko zdravljenje?

Ortodontsko zdravljenje običajno traja med šest in trideset meseci, lahko dlje, odvisno od starosti pacienta, teže nepravilnosti, metode zdravljenja, pacientovega sodelovanja in obsega načrtovanih sprememb.

Od česa je odvisen uspeh zdravljenja?

Poleg dobro načrtovanega zdravljenja so za uspeh pomembni brezhibna ustna higiena, odprava nepravilnih funkcij in razvad, redno nošenje aparata po navodilih ortodonta in redne kontrole pri ortodontu.

Kaj je prvi korak?

Pred začetkom ortodontskega zdravljenja je potrebno zagotoviti brezhibno ustno higieno. Vzrok za zobne in čeljustne nepravilnosti je pogosto genetika, nepravilnost pa lahko poslabšajo okoljski dejavniki in razvade kot sta sesanje prsta in drža odprtih ust. Le-te je potrebno diagnosticirati pred začetkom zdravljenja. Poleg anamneze in kliničnega pregleda je za dobro diagnostiko potrebno fotografiranje, rentgensko slikanje in študijski modeli, ki jih v laboratoriju izlijejo iz odtisov pacientovih zob. Pacientove zobe lahko tudi skeniramo in tako pridobimo digitalne študijske modele. Ti neboleči diagnostični postopki so potrebni za dober individualen načrt zdravljenja.