Vzdrževalno obdobje (retencija)

Retencijsko (vzdrževalno) obdobje ortodontskega zdravljenja

Po končanem aktivnem ortodontskem zdravljenju sledi pomembno vzdrževalno obdobje, ko po potrebi namestimo retencijski (vzdrževalni) žični lok na notranjo stran sprednjih zob in vstavimo snemni retencijski (vzdrževalni) aparat, običajno za nočno nošenje.

Začne se vzdrževalno obdobje zdravljenja, ko retencijski aparati držijo zobe v novem, želenem položaju medtem, ko se kost, dlesen in mišice prilagajajo novemu stanju. Nujno je redno nošenje retencijskih aparatov, saj se v nasprotnem primeru zobje lahko vrnejo v svoj prvotni položaj.

Kdaj naj nosim retencijski (vzdrževalni) aparat?

Retencijski žični lok je prilepljen na notranje ploskve sprednjih zob in ga ni mogoče sneti. V ustih je neprestano. Če opazite, da se je na določenem zobu odlepil prosimo, da nemudoma pokličete v našo ordinacijo in se naročite na ponovno lepljenje. Snemni retencijski aparat nosite natančno po navodilih ortodonta. Če niste prepričani kako nosit aparat, nas prosimo takoj pokličite.

Čiščenje in vzdrževanje retencijskega aparata

Snemni aparat zjutraj in zvečer očistite z zobno krtačko in zobno pasto. Občasno lahko uporabite tudi tableto za zobno protezo. Če imate nameščen retencijski lok za sprednjimi zobmi poskrbite, da sta žica in področje zob in dlesen ob njej dobro očiščena. Potrebno je vsakodnevno nitkanje. Če se žička odlepi ali kakorkoli drugače poškoduje, nas prosimo takoj pokličite in ne čakajte dogovorjenega datuma kontrole.

Aparata nikoli ne zavijajte v prtiček ali robček, ne odlagajte ga na mizo. Vi ali kdo drug ga lahko po pomoti vrže v smeti. Aparata ne pospravljajte v žep, saj se lahko zlomi ali izgubi. Kadarkoli zobni aparat ni v ustih, mora biti pospravljen v aparatu namenjeno plastično škatlico.

Zobni aparat spravljajte na mesto, ki ni dosegljivo psom in mačkom, saj jih hišni ljubljenčki zelo radi žvečijo. Ne spravljajte aparata blizu izvora toplote. Aparata ne prekuhavajte, da bi ga očistili. Če je potrebno ga prinesite v našo ambulanto, z veseljem ga bomo očistili.

Ali je nošenje retencijskega aparata neprijetno?

Retencijski aparat lahko povzroči blago bolečino zob ali prehodno oteži govor. Pri snemnih aparatih se v ustih nabira več sline. Te težave so ob namestitvi aparatov normalne in same minejo v nekaj dneh. Če se na sluznici pojavi boleč otiščanec, nas prosim pokličite, da vam aparat prilagodimo.

Čas retencijskega zdravljenja

Čas nošenja in oblika retencijskega aparata sta odvisna od zdravljene nepravilnosti in starosti pacienta. Običajno traja vzdrževalna faza do zaključka rasti, pri nekaterih je nošenje retencijskega aparata doživljensko. Ob načrtu aktivnega zdravljenja načrtujemo tudi čas nošenja in vrsto retencijskega aparata.

Retencijski aparat deluje le, če ga nosite. Prosimo pokličite nas, če imate kakršnokoli vprašanje glede nošenja vašega aparata